Waarom tijd verspillen nodig is

Waarom tijd verspillen nodig is

Wanneer heb jij voor het laatst helemaal niets gedaan? Net als ik heb jij waarschijnlijk altijd wel iets te doen. Altijd wel ergens een tandje bij te zetten. Of alvast iets te doen wat je dan weer kunt afstrepen. Het kan maar vast gebeurd zijn, toch?! We hebben geleerd onze tijd nuttig en efficiënt te benutten, doelen te stellen en tot actie over te gaan om deze te realiseren. Sterker nog, wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen liever zinloze dingen doen dan dat ze niets te doen hebben. Hier volgt een pleidooi voor tijd verspillen.

Ik kon me niet heugen wanneer ik voor het laatst tijd verlummeld had. Een bedrijf opbouwen vraagt actie. Ik ben er druk mee. En als je weet hoe ik woon dan weet je dat er op ons terrein ook altijd wel iets te doen is. Had ik laatst toch opeens een ochtend NIETS in mijn agenda staan…

To-do lijstjes heb ik jaren geleden al afgezworen (wil je weten hoe? Ik vertel het je graag in een gratis sessie), dus daar kon ik niet op terugvallen. Een onrustig gevoel bekroop me. Tot me  de reactie inviel die ik uit de kast trek als mijn zoon weer eens klaagt dat hij niks te doe-hoen heeft: niks doen is goed voor je ontwikkeling, je vervelen bevordert je creativiteit. Ik besloot dat eens aan den lijve te gaan ervaren.

 

Favoriete radiozender

Ik zette de radio aan op mijn favoriete zender. Oeps, ook dat was lang geleden. Vroeger kon ik uren luisteren naar muziek, me laten meevoeren en inspireren door de sfeer of de tekst van een nummer. Ik liet me verrassen door wat de radiozender voor me in petto had, in plaats van muziek op te zetten waarvan ik al weet wat het met me doet. Hoorde nieuwe muziek. Liet me meevoeren in mijn overpeinzingen. Werd geconfronteerd met mijn twijfels en zorgen. En merkte ook, dat door die twijfels en zorgen er te laten zijn (in plaats van door te gaan met nuttige dingen doen),  er ruimte ontstond voor nieuwe ideeën.

En toen kwam opeens dat nummer van Kings of Leon voorbij: Take your time to waste a moment.

Dat kon geen toeval zijn.

Zo ontstond een nieuwe blog…

En het voornemen om vaker tijd te verspillen.

 

Het nut van nietsdoen

In zijn boek ‘Nooit meer te druk’ legt Tony Crabbe uit wat het nut is van nietsdoen.

De hele dag door krijgen we prikkels en input binnen. Door almaar druk bezig te blijven krijgt ons brein geen tijd om al die informatie te verwerken en te integreren in ons eigen wereldbeeld. En zelfs alle momenten dat we niet iets aan het doen zijn, vullen we tegenwoordig met prikkels: zie jij in een volle wachtkamer of op een perron nog wel eens iemand ‘alleen maar wachten’? Zonder met de telefoon bezig te zijn? En hoe is dat bij jou?

Informatie uit de buitenwereld krijgt voor ons pas betekenis als ons brein er mee aan de slag gaat. Ruwe informatie wordt geïntegreerd in ons wereldbeeld en zo verwerkt tot persoonlijke wijsheid.  Waardoor we ons ontwikkelen. Om te kunnen groeien is het opnemen en vooral verwerken van informatie dus noodzakelijk.

Zet dus af en toe de rem op nieuwe prikkels en geef je brein de mogelijkheid tot verwerken. Dat is een tip voor iedereen, en voor hoogsensitieve personen in het bijzonder.

Bezig zijn maakt wel gelukkig, maar echt geluk en vervulling kunnen we pas ervaren door ook de confrontatie met onze innerlijke leegte aan te gaan. Voldoende tijd in onszelf doorbrengen, en de pijn en problemen die we daar ook tegenkomen, aangaan. Dat biedt ons de mogelijkheid om de potentie in onszelf te benutten. Zo bouwen we innerlijke reserves op om adequaat onze problemen op te lossen.

Neem dus de raad ter harte: Take your time to waste a moment. En om het boek van Tony Crabbe te lezen, mocht je dat nog niet gedaan hebben. Een aanrader!

 

Tijd verspillen is nodig.

Tijd verspillen is een voorwaarde om je te ontwikkelen.

Ik vind het leuk als je in een reactie laat weten hoe dit voor jou werkt. Doe jij wel eens niets?

Of zou je dit wel willen maar kom je niet toe aan tijd verspillen? Aan tijd voor jezelf? Omdat je werk, je kinderen, je huishouden, je verplichtingen of wat dan ook altijd voorgaan? Ik help je graag om tijd en aandacht voor jezelf te creëren. In een gratis sessie geef ik je waardevolle tips.

 

Kijk voor meer informatie of aanmelden voor De Coachboerderij Inspiratiemail op www.decoachboerderij.nl

 

One thought on “Waarom tijd verspillen nodig is

Reacties zijn gesloten.